• 001.jpg
  • 002.jpg
  • 003.jpg
  • 004.jpg
  • 005.jpg
  • 006.jpg
  • 007.jpg
  • 008.jpg
  • foto1.jpg
  • imagepower.jpg
  • sijildekan2017.jpg

VISION AND MISSION

The Vision, Mission, and Philosophy
The Vision of USM is :                                  

“ Transforming Higher Education for a Sustainable Tomorrow”.

Continue Reading

Lawatan Pelajar MRSM Ke PPKEE

Pada 07/03/2019, PPKEE menerima kunjungan pelajar dari MRSM wilayah zon utara. Penerangan ringkas menegenai asas elektrik dan elektronik disampaikan oleh Professor Madya Dr Bakhtiar.
Para pelajar MRSM juga dibawa melawat ke makmal untuk melihat ujikaji yang dibuat oleh pelajar PPKEE.

Continue Reading

SEEE ENGINEERING DESIGN 2018

 

Rabu, 5/12/2018: Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (PPKEE), USM pada hari ini telah memecah tradisi kursus rekabentuk Capstone dengan menganjurkan acara Pameran Rekabentuk Kejuruteraan 2018.  Acara “SEEE Engineering Design Exhibition 2018” yang julung-julung kali diadakan ini telah dirasmikan oleh Profesor Ir. Dr. Nor Ashidi Mat Isa, Timbalan Dekan Akademik, PPKEE, di Dewan Serbaguna Kampus Kejuruteraan, USM dengan bertemakan “Solving Local Industries and Business Problems”. Sambutan yang amat menggalakkan dihadiri oleh pengunjung daripada syarikat perniagaan, industri, organisasi profesional, institusi pendidikan dan masyarakat sekitar telah memenuhi dewan bagi menyaksikan demonstrasi 32 buah prototaip yang dipersembahkan oleh 32 kumpulan capstone yang melibatkan lebih 140 orang pelajar tahun akhir.

Kumpulan pelajar ini tidak menghampakan pengunjung dengan pelbagai prototaip yang  telah direka khas bukan sahaja untuk syarikat perniagaan sekitar seperti Mydin dan Farmasi Pekaka, malah untuk institusi pendidikan seperti Tadika Didik Kreatif dan juga industri berteknologi tinggi seperti Continental Automotive Components Sdn Bhd dan Pegasus Automation Sdn Bhd. Wakil dari organisasi-organisasi ini telah berganding bahu dengan pihak penaja daripada National Instruments, Keysight Technologies serta Institute of Engineers Malaysia (IEM) dan Institute of Technology, UK (IET) serta jabatan-jabatan kampus kejuruteraan USM seperti Jabatan Pembangunan dan Pusat Sejahtera dalam menilai dan mengadili projek-projek bagi mengenalpasti para pemenang bagi empat kategori pertandingan iaitu “Best Poster”, “Most Creative Design” dan “Most Impactful Design”.

Continue Reading

PELAWAAN KEMUDAHAN PROGRAM BIASISWA STIPENDIUM HUNGARICUM TAHUN 2019/2020

Dimaklumkan bahawa Kementerian Pendidikan Malaysia memperlawa rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon kemudahan Program Biasiswa Stipendium Hungaricum Tahun 2019/2020 bagi mengikuti pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda, Sarjana dan PhD. Permohonan tersebut perlu dikemukakan terus kepada pihak penganjur secara atas talian dengan melawati laman berikut:

http://studyinhungary.hu/study-in-hungary/menu/stipendium-hungaricum-scholarship-programme

Maklumat Lanjut sila klik disini

 

xICON-IBUBAPAPELAWATxICON-STAFFxICON-ALUMNIixICON-DIREKTORIxICON-CAMPUS ONLINE