Memorandum of Agreement (MoA) Signing Ceremony Between USM and TT Vision Technologies Sdn Bhd

Penang, 27 August 2019 - A Memorandum of Agreement has been signed with TT-Vision Technologies Sdn. Bhd to further develop our partnership and develop mutual collaboration on computer imaging research.

This agreement is a significant milestone in our ongoing collaboration with TT-Vision Sdn. Bhd., dating back in 2007 following the visit by its director Mr. Goon Koon Yin to the School of Electrical and Electronic Engineering (EE). This School has produced thousands of graduates who have become successful entrepreneurs and businessman. Mr. Goon Koon Yin is definitely one of them having graduated with Bachelor degree in Electrical Engineering in 1994.

 MoA USM TT Vision 01

Continue Reading

PPKEE sertai Karnival Sains Matrikulasi (MASCAR) 2019

Sumber berita : KMPP
http://www.kmpp.matrik.edu.my/index.php/2-uncategorised/839-karnival-sains-matrikulasi-2019-kmpp

Kepala Batas, 27 Julai 2019 - Buat julung kalinya, Kolej Matrikulasi Pulau Pinang telah berjaya menganjurkan Karnival Sains Matrikulasi (MASCAR) peringkat Kebangsaan yang telah melibatkan kolej-kolej Matrikulasi seluruh Malaysia, Kolej Mara, agensi dan kementerian luar, sekolah rendah dan sekolah menengah dari Kedah, Perak dan Pulau Pinang. Pelbagai aktiviti pameran dan pertandingan yang telah diadakan seperti roket air, drone, robotik, inovasi tenaga biojisim, kipas angin eko,  pembedahan Dr Wannabe, pameran planetarium, mini Zoo, mini Jurassic Park The Top dan sebagainya bagi menarik pengunjung dan pelawat ke karnival ini.

Pengarah Bahagian Matrikulasi, Kementerian Pendidikan Malaysia, Pn. Hjh. Rosnarizah Abdul Halim, diiringi oleh Pengarah-pengarah dan Timbalan Pengarah Kolej-kolej Matrikulasi, serta Pegawai-pegawai dari Bahagian Matrikulasi turut hadir bagi memberikan sokongan kepada program ini. Semua Tetamu Kehormat ini telah dibawa melawat ke tapak-tapak pameran seperti kelab Alchemy, roket air, agensi luar, inovasi KIK dan biojisim. Acara kemuncak adalah Majlis Perasmian Penutupan MASCAR 2019 yang telah disempurnakan oleh Pengarah Bahagian Matrikulasi,  Pn. Hjh. Rosnarizah Abdul Halim. 


Kampus Kejuruteraan USM Sertai Pameran MASCAR 2019

Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (PPKEE) turut menyertai karnival ini bagi mempromosikan pusat pengajian kepada pelajar. Matlamat utama ialah menyampaikan maklumat dan gambaran yang jelas berkaitan program yang ditawarkan serta prospek kerjaya kepada pelajar. Ini bagi memudahkan pelajar mengenal pasti minat serta bidang yang akan diceburi kelak.

Selain PPKEE, pusat pengajian lain dari Kampus Kejuruteraan USM iaitu PPK Mekanik, PPK Aeroangkasa, PPK Awam, PPK Kimia dan PPK Bahan dan Sumber Mineral juga turut serta. Antara aktiviti yang disediakan ialah pameran serta demonstrasi produk dan penyelidikan yang dihasilkan oleh pensyarah dan pelajar.

Karnival Sains Matrikulasi MASCAR 2019 01

Continue Reading

Mesyuarat Bersama Panel Penasihat Industri (IAP)

Seberang Perai, 27 Julai 2019 - Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (PPKEE), Kampus Kejuruteraan USM telah mengadakan mesyuarat Panel Penasihat Industri (IAP) yang berlangsung di The Light Hotel.

Mesyuarat ini bertujuan untuk membincangkan serta mendapat maklum balas dari pihak industri berkaitan program yang yang ditawarkan di PPKEE. Ia bagi memastikan pengetahuan, kemahiran dan kecekapan yang diperolehi oleh pelajar bagi ketiga-tiga program iaitu Program Elektronik, Elektrik dan Mekatronik selari dengan kehendak industri semasa. 

Mesyuarat ini telah di pengerusikan sendiri oleh Profesor Ir. Dr. Mohd Fadzil Ain, Dekan PPKEE. Turut serta ialah pengurusan tertinggi PPKEE dan wakil industri.

Mesyuarat Bersama Panel Penasihat Industri IAP 2019 01

 

Mesyuarat Bersama Panel Penasihat Industri IAP 2019 02

Bengkel Strategik KPI 2019

Lumut, 14 Julai 2019 - Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (PPKEE) telah mengadakan Bengkel Strategik KPI 2019. Bengkel ini merupakan kesinambungan dari siri bengkel yang pernah diadakan sebelum ini bagi menjayakan perancangan pusat pengajian. 

Antara fokus perbincangan ialah penerbitan, geran (pasca-siswazah), jaringan dan jangkauan, inovasi, penjanaan pendapatan serta sokongan pentadbiran dan teknikal. Pelbagai strategi telah di rangka bagi meneruskan misi dan visi pusat pengajian untuk mencapai prestasi yang lebih tinggi di atas nama USM.

Program kali ini di lihat lebih segar kerana disulami dengan aktiviti berkeluarga yang diaturkan oleh Persatuan Staf PPKEE. Antara aktiviti tersebut ialah jamuan makan malam, sambutan kelahiran, penghargaan staf dan sukaneka pantai. Perkara ini selari dengan matlamat USM yang sering disuarakan oleh Profesor Datuk Dr. Asma Ismail (Naib Canselor USM) iatu Indeks Keceriaan yang tinggi di kalangan staf untuk sama-sama menyayangi USM dengan menonjolkan semangat kekeluargaan.

 

xICON-IBUBAPAPELAWATxICON-STAFFxICON-ALUMNIixICON-DIREKTORIxICON-CAMPUS ONLINE